20 feb

FAQ: Er det svært at hækle?

Hvis du gerne vil lære at hækle, så er du måske nervøs for, at det er svært. Jeg kan dog berolige dig, for hvis jeg skal give et kort svar, så vil jeg sige: Nej, det er ikke svært at hækle. Dette svar er naturligvis ikke videre fyldestgørende, så derfor kan du læse med herunder, hvis du vil lære mere om de unikke udfordringer og fordele, som du oplever, hvis du vil lære at hækle.

Hækling vs. strik

Når man skal beskrive udfordringerne i forhold til at lære at hækle, så er det oplagt at sammenligning med strikning, som er mindst lige så populært som hækling. Hvis jeg skal sammenligne disse to typer af håndarbejde, så vil jeg umiddelbart sige, at det er nemmere at hækle.

For begyndere kan strik især være udfordrende, fordi man skal holde styr på mange masker. Alle maskerne skal sidde på strikkepindene, og hvis man taber nogen, så vil hele strikketøjet begynde at trævle op. Til sammenligning har du normalt kun én maske at holde styr på ved hækling, og du vil ikke opleve den samme ukontrollerede optrævling, hvis du taber en maske.

Der er naturligvis mange flere forskelle på strik og hækling, men den ovenstående forskel er normalt den mest afgørende for begyndere. Derudover er det naturligvis også værd at være opmærksom på, at man skal holde styr på to pinde, når man strikker, mens man kun har én hæklenål, som man skal holde styr på under hækling. Hvis du er interesseret, kan du lære mere om forskellen på hækling og strik, hvis du læser mit indlæg ”Hækling vs. strik – hvad er bedst?”. Her går jeg noget mere i dybden i forhold til forskellige og ligheder på hækling og strik, hvilket især er nyttigt, hvis du enten allerede strikker, eller overvejer at prøve det.

 

Hækling er nemt at lære, men svært at mestre

Hvis jeg skal give et endegyldigt svar i forhold til udfordringerne ved at hækle, så vil jeg fortælle dig, at det er nemt at lære at hækle, men det er svært at mestre til fulde.

Du kan på ganske kort tid lære de grundlæggende elementer i forhold til hækling, og der vil ikke gå lang tid, før du kan lave hæklede karklude og hæklede dukker. Du vil nemlig hurtigt opdage, at rigtig mange opskrifter blot er forskellige kombinationer af nogle enkle teknikker. Hvis du for eksempel kan hækle fastmasker og lave ind- og udtagninger, så kan du hækle ufattelig mange forskellige ting, og der vil være et hav af opskrifter, som du kan bruge.

Med andre ord kan det være ufattelig nemt at hækle, men du skal også være opmærksom på, at det er en type af håndarbejde, som kan tage lang tid at mestre til fulde. Der findes rigtig mange forskellige typer af hæklemasker og -teknikker, så der vil gå rigtig lang tid, før du har prøvet alt. Jeg har hæklet i en del år efterhånden, og jeg lærer stadig.

Hvis du vil være ekspert i at hækle, skal du være forberedt på, at du skal lære rigtig meget. Forhåbentligt synes du, at det er både sjovt og spændende, for så er det en fornøjelse at lære mere.

14 feb

FAQ: Skal jeg vælge bomuldsgarn 8/4 eller bomuldsgarn 8/8?

Hvis du hækler eller strikker med bomuldsgarn, så er du med garanti også stødt på begrebet ”bomuldsgarn 8/4”. Det er klart den mest populære type af bomuldsgarn, men med tiden vil du nok opdage, at der også findes noget som kaldes: ”bomuldsgarn 8/8”.

Herefter bliver det pludselig aktuelt at spørge sig selv: ”Skal jeg vælge bomuldsgarn 8/4 eller bomuldsgarn 8/8?”. I dette blogindlæg vil jeg forsøge at besvare det spørgsmål så fyldestgørende som muligt. Den ene type af bomuldsgarn er nemlig ikke bedre end den anden, så det er umuligt at give et entydigt svar.

 

Forskellen på bomuldsgarn 8/4 og bomuldsgarn 8/8

Først og fremmest er det vigtigt at forstå forskellen på de to typer af bomuldsgarn, for den er ikke helt uvæsentligt. Tallene henviser nemlig til garnet tykkelse, og der er stor forskel på de to garnkvaliteter.

Bomuldsgarn 8/4 har en løbelængde på cirka 170 meter pr. 50 gram. Det betyder at den anbefalede størrelse til strikkepinde er 3,0-3,5 mm, mens det anbefales at man bruger en størrelse 2,5-3,0 mm hæklenål.

Til sammenligning har bomuldsgarn 8/8 en løbelængde på 75 meter pr. 50 gram, og den anbefalede pindestørrelse er 3,5-4,0, mens det anbefales at bruge en størrelse 3,5 hæklenål.

Kort sagt er bomuldsgarn 8/8 tykkere end bomuldsgarn 8/4, og det betyder også, at de egner sig til forskellige projekter.

 

Hvad siger opskriften?

Hvis du skal vælge imellem bomuldsgarn 8/4 og bomuldsgarn 8/8, så er det først og fremmest vigtigt, at du kigger på den opskrift, som du ønsker at kaste dig over. Det er især vigtigt at følge anbefalingerne, hvis du vil strikke eller hækle tøj i bomuldsgarn, for ellers bliver pasformen helt forkert. Der er dog også undtagelser til denne regel, for der kan være situationer, hvor du ikke nødvendigvis behøver at følge denne tommelfingerregel.

Der findes rigtig mange strikke- og hækleopskrifter til bomuldsgarn 8/4, og det er den mest populære garnkvalitet til hæklede bamser. Her har jeg haft stor succes med at nogle gange at udskifte bomuldsgarn 8/4 med bomuldsgarn 8/8, hvis jeg for eksempel ønskede at lave bamsen større. Det er den suverænt nemmeste løsning, hvis du ønsker at lave en større bamse, og du skal blot huske at følge garnet anbefalinger til størrelse på pind og nåle, så bamsens proportioner stadig passer.

 

Hvad vil du gerne opnå?

Hvis du følger en opskrift, har du bedre muligheder for selv at vælge, om du vil bruge bomuldsgarn 8/4 eller bomuldsgarn 8/8. Du skal blot huske at overveje, hvilke egenskaber, som du gerne vil opnå med dit garnvalg.

En hæklet karklud skal først og fremmest kunne absorbere vand, men det er også vigtigt, at den er nem at vride op. Bomuldsgarn 8/8 er fint vandabsorberende, men hvis du vælger at bruge det til en karklud, vil du hurtigt opleve, at du får en meget kraftig klud, som er svær at vride ordentligt op. Derfor er bomuldsgarn 8/4 det bedste valg til karklude, hvilket du også kan læse mere om i mit indlæg: ”FAQ: Hvilket garn skal jeg bruge til karklude?”. Du kan også tag et kig på min opskrift på hæklede karklude.

Til sammenligning er det også vigtigt, at en hæklet vatrondel er vandabsorberende, så man for eksempel kan fugte den, når man skal fjerne make-up. Der er dog ikke samme behov for at vride den op, men til gengæld vil mange gerne have at den er så luftig og blød som muligt. Dette er blandt andet grunden til, at jeg har valgt bomuldsgarn 8/8 til min opskrift på hæklede vatrondeller.

 

 

13 feb

FAQ: Hvad betyder bomuldsgarn 8/4?

Når du køber garn, vil du ofte opleve, at du støder på begreberne ”bomuldsgarn 8/4” eller ”bomuldsgarn 8/8”. Måske undrer du dig over hvad disse tal betyder, og hvis det er tilfældet, så er du kommet til det rette sted. Herunder vil jeg nemlig forklare, hvad der menes, når man skriver bomuldsgarn 8/4.

Bomuldsgarn 8/4 er klart den mest udbredte type af bomuldsgarn, og den bruges i rigtig mange forskellige typer af opskrifter. Derfor spørger du måske også dig selv, hvad man egentlig mener, når man siger at bomuldsgarn er 8/4. Forklaringen er en smule teknisk, men den er også ret logisk, når man først forstår tankegangen. Tallet er nemlig tilføjet for at angive tykkelsen på garnet, og bomuldsgarn 8/4 er tyndere end bomuldsgarn 8/8.

 

Sådan beregnes tykkelsen på bomuldsgarn 8/4

8-tallet i bomuldsgarn 8/4 angiver, at garnnøglet er spundet i bomuld, som har en tykkelse på 8, mens 4-tallet beskriver, at garnet er spundet af 4 tråde.

 

I praksis kan man selv beregne tykkelsen i forhold til løbelængden, når man ved, at bomuld med en tykkelse på 8 har en standardlængde på 1,6935 meter pr. gram. Dette kan du bruge til at beregne bomuldsgarnets løbelængde på følgende måde:

8 x 1,6934 meter pr. gram / 4 = 3,3868 meter pr. gram, hvilket kan bruges til at beregne løbelængden på et garnnøgle.

 

Et nøgle garn på 50 gram vil for eksempel have en løbelængde på 169,34 meter, hvilket udregnes ved at sige:

3,3868 meter pr. gram x 50 gram = 169,34 meter. Dette rundes ofte op til 170 meter, hvilket betyder, at et nøgle bomuldsgarn 8/4 har en løbelængde på 170 meter pr. 50 gram.

 

Det bruger jeg bomuldsgarn 8/4 til

Bomuldsgarn 8/4 er klar den garnkvalitet, som jeg bruger suverænt mest af. Den har en god tykkelse, og samtidig er der også et ufatteligt bredt udvalg af forskellige farver. I udvalget af Mayflower 8/4 kan du for eksempel vælge mellem 54 forskellige farver, og det er endda uden at medregne udvalget af merceriseret og det flerfarvet bomuldsgarn, som også har en tykkelse på 8/4.

Bomuldsgarn 8/4 er først og fremmest uovertruffen til karklude, men derudover er det også perfekt til hæklede dukker og andet hæklet legetøj. Bomuldsgarn 8/4 er også godt til hæklede barselsgaver, så der er kort sagt masser af forskellige muligheder. Sidst, men ikke mindst, er det også værd at nævne, at bomuldsgarn 8/4 også sagtens kan bruges til tøj. Bomuld er ufatteligt behageligt til sommertøj, så vær ikke bange for at vælge det materiale, hvis du gerne vil lave en sommerbluse.

Hvis du er interesseret, så klik her og se vores farveudvalg af bomuldsgarn 8/4.

12 feb

De 10 bedste råd til nye hæklere

Det er udfordrende at lære at hækle, så du kan lige så godt gøre det nemmere for dig selv. Herunder har jeg samlet de ti bedste råd, som jeg ville ønske, at jeg havde kendt, da jeg selv skulle lære at hækle.

Ud over disse ti råd, skal du også bare huske på at være tålmodig. Alle kan lære at hækle, og nogen lærer det meget hurtigt, mens andre har behov for mere øvelse. Så hold ud og glæd dig til alle de spændende ting, som du skal hækle i fremtiden.

 

1. Start fra midten af garnnøglet

Et garnnøgle har logisk nok to garnender. Den ene ende befinder sig uden på garnnøglet, mens den anden ende er indvendigt. Umiddelbart kan det virke logisk, at man skal tage den udvendige ende af garnet, men det er faktisk ikke tilfældet. Du skal i stedet stikke fingrene ind i enden af garnnøglet, så du kan hive den indvendige ende ud.

Det er en god idé at starte med den indvendige ende, fordi det vil betyde, at garnnøglet ligger helt stille, når du hækler. Hvis du vælger at bruge snoren fra den udvendige side, vil garnnøglet blive trillet rundt, mens du bruger det, hvilket giver mere modstand i garnet.

Hvis du er nysgerrig, kan du selv prøve forskellen mellem at starte med den indvendige og udvendige ende, når du sidder med dit garnnøgle. Du vil med garanti også selv opdage, at det er meget rarere at bruge den indvendige ende.

 

2. Fjern eventuelle forhindringer før du går i gang

Det er en god idé at fjerne alle eventuelle forhindringer, før du går i gang med at hækle. Jeg foretrækker for eksempel altid at sætte mit lange hår op i en hestehale, så jeg ikke får hår i ansigtet, mens jeg forsøger at koncentrere mig. Derudover kan det også være en god idé at fjerne eventuelle smykker, så garnet ikke hænger fast i ringe og armbånd.

Sidst, men ikke mindst, kan det også være en god idé at lukke forstyrrende kæledyr ud af rummet, så de ikke forstyrrer dig, mens du hækler. En hund eller en kat kan hurtigt få ødelagt et hækletøj, og garnnøglet kan virke som fristende legetøj. Min kat har efterhånden vænnet sig til at jeg hækler, og den forstyrrer mig ikke længere. I starten var det dog en større kamp, og du har ikke behov for ekstra udfordringer, når du skal lære at hækle.

 

3. Find en god placering til garnet

Før du går I gang med at hækle, bør du finde en god position til garnnøglet, så det ligger godt og stabilt, mens du hækler.

Når du hækler hjemme, kan du enten vælge at have garnnøglet liggende i skødet eller på gulvet. Du kan også overveje at investere i en garnskål, hvilket efter min mening er et godt køb. Jeg bruger altid en garnskål, når jeg hækler.

Det kan også være oplagt at hækle, mens du er på farten, og du kan sagtens tage hækletøjet med i bilen eller på et fly. Her er det dog en god idé at medbringe en lille taske, som garnnøglet kan ligge ind. På den måde undgår du, at garnnøglet falder på gulvet eller lignende.

 

4. Vær forberedt på, at du måske skal skifte hæklenål

Det kan være svært at styre hæklefastheden, mens du er begynder, og mange hækler enten for stramt eller for løst. Det kan du heldigvis løse ved at skifte hæklenål, og det betyder også, at du måske skal bruge en anden størrelse hæklenål end hvad der er angivet i opskriften.

Hvis du oplever, at du hækler meget stramt, skal du vælge en større hæklenål. Omvendt skal du vælge en mindre hæklenål, hvis du har en tendens til at hækle for løst. Det er vigtigt at huske på, at det kun er en anbefaling, når der er angivet en størrelse af hæklenål i en opskrift.

Efterhånden som du øver dig, er det sandsynligt, at din hæklefasthed bliver mere velbalanceret. Du kan dog også sagtens risikere, at du har en generel tendens til at hækle for stramt eller for løst, hvilket betyder, at du permanent skal bruge en større eller mindre hæklenål.

Jeg hæklede meget stramt i starten, da jeg skulle lære at hækle, men siden dengang er min hæklefasthed bliver mere velbalanceret. Det betyder, at jeg oftest bare følger anbefalingen på banderolen eller i opskriften, når jeg skal vælge hæklenål.

 

5. Undgå at skifte hæklenål midt i et projekt

Jeg har netop rådet dig til, at du skal være forberedt på at skifte hæklenål, hvis du enten hækler for stramt eller for løst. Der er dog et stort ”men”, for du bør aldrig skifte hæklenål midt i et projekt.

Hvis du skifter hæklenål midt i et projekt, vil du opleve, at maskerne bliver meget uregelmæssige, hvilket ikke er pænt. Kort sagt skal du være forberedt på at starte forfra, hvis du vil skifte hæklenål. Derfor kan det være en god idé at lave en lille hækleprøve for at teste hæklefastheden, før du går i gang med dit projekt.

Når du er nybegynder, kan jeg varmt anbefale, at du hækler ting som karklude eller bamser. Her betyder hæklefastheden ikke så medet som ved hæklet tøj, for her skal tøjet have den rigtige størrelse, og det får det ikke, hvis hæklefastheden er forkert.

 

6. Vælg hæklenåle med silikonehåndtag

Gammeldags hæklenåle er typisk bare lavet med et tyndt metalhåndtag, og de er ikke behagelige at bruge i længden. Derfor anbefaler jeg varmt, du i stedet investerer i nogle lækre hæklenåle med silikonehåndtag. De ligger markant bedre i hånden, og det bliver med garanti sjovere at hækle.

Jeg investerede i et sæt hæklenåle med silikonehåndtag for flere år siden, og jeg har ikke fortrudt det. Jeg bruger mange timer med de hæklenåle, og jeg synes nemt, at man kan få ondt i hænderne, hvis man bruger en nål med et tyndt metalhåndtag.

 

7. Brug lidt ekstra tid og lav en hækleprøve

Du bør overveje at lave en hækleprøve, så du er helt sikker på, at du har den rette hæklefasthed. Det er blandt andet også her, at du kan vælge en større eller en mindre hæklenål for at justere størrelsen. Hvis du springer dette trin over, er der en stor sandsynlighed for, at et stykke hæklet tøj får den forkerte størrelse.

 

8. Vær ikke bange for at trævle op

Du kan nemt komme til at lave fejl, når du lærer at hækle, og derfor må du heller ikke være bange for at trævle på.

Det er aldrig sjovt at skulle trævle op, men det er en god investering af din tid. Det er ufatteligt frustrerende at sidde med et færdigt hækleprojekt med fejl. Jeg føler i hvert fald, at mit blik ofte bliver ved med at fokusere på potentielle fejl, så derfor vil jeg hellere trævle op, når jeg har lavet en fejl.

 

9. Vær ikke bange for at eksperimentere

Selvom du er begynder, skal du ikke være bange for at eksperimentere med dit hækleprojekt. Du kan for eksempel vælge andre farver til en opskrift eller ændre på visse detaljer. Det er både sjovt og lærerigt at eksperimentere.

Med tiden vil du opleve, at du bliver dygtigere og dygtigere til at eksperimentere, og til sidst kan du hækle ting helt uden opskrift. Det giver gode muligheder for at give fantasien frit løb.

 

10. Bliv venner med en erfaren hækler

Det er ufatteligt rart at kende andre som hækler, og derfor bør du også forsøge at blive venner med en erfaren hækler. Du vil med garanti opdage, at de har vigtige erfaringer, som de kan dele med dig.

Hvis du søger i dit lokalområde, vil du næsten med garanti opdage, at der findes grupper i dit område. Her kan du mødes med andre hækleentusiaster. Det er sjovere at hækle, når man kan være social samtidig, og samtidig er der også andre, som kan hjælpe dig, når du har spørgsmål.

06 feb

FAQ: Hvilket garn skal jeg bruge til karklude?

Det er super hyggeligt at lave karklude, og det er et projekt, som jeg varmt vil anbefale til nybegyndere. Der findes generelt mange nemme hækleprojekter, men en karklud er uovertruffen, fordi det ikke betyder noget, om der er nogle småfejl. En karklud er trods alt bare en karklud, og derfor gør det ikke noget, hvis kanten for eksempel er lidt skæv eller lignende.

Du er sikkert havnet her, fordi du allerede overvejer at finde hæklenålen frem og komme i gang med en karklud, og derfor stiller du måske også spørgsmålet: ”Hvilket garn skal jeg egentligt bruge til karklude?”. Der er mange spørgsmål indenfor håndarbejde, som man kan diskutere til hudløshed, men ikke dette. Svaret er nemlig kort og klar: ”Du skal bruge bomuldsgarn 8/4 til hæklede karklude”.

Umiddelbart er spørgsmålet altså besvaret, men jeg vil dog ikke nøjes med at give så kort et svar, så herunder kan du også læse mere om, hvorfor du skal bruge bomuldsgarn til karklude eller vaskeklude for den sags skyld. Alternativt kan du også bare ignorer resten af dette indlæg og hoppe direkte videre til vores opskrift på en hurtig og nem hæklet karklud.

Grunde til at vælge bomuldsgarn til hæklede karklude

Der er næppe mange, som vil anbefale andet end bomuldsgarn til karklude, og jeg anbefaler personligt bomuldsgarn 8/4 eller økologisk bomuldsgarn 8/4. Det er der flere forskellige grunde til, hvilket du kan læse mere om herunder.

Gode sugeevne

Bomuld har først og fremmest en rigtig god sugeevne, hvilket gør det oplagt at bruge bomuldsgarn til ting, som skal være vandabsorberende – for eksempel køkkenhåndklæder, vaskeklude og karklude.

Du kan godt opleve, at bomuldsgarnet ikke er særligt absorberende i starten. Det kan heldigvis løses, hvis du lægger din karklud i koldt vand i et døgn og derefter maskinvasker den. Herefter er karkluden klar til brug i køkkenet.

Lav pris

Bomuldsgarn har også en særdeles overkommelig pris, når man sammenligner med de fleste andre typer af garn. Det har måske ikke så stor betydning, hvis du bare skal lave klude til dig selv, men karklude er også en fantastisk værtindegave, så du kan sagtens ende med at lave rigtig mange.

Økologisk bomuldsgarn er typisk en smule dyrere end almindeligt bomuldsgarn, men prisforskellen er ikke særligt stor. Økologisk bomuldsgarn er produceret på en mere miljøvenlig måde, og jeg benytter det altid, hvis det kan fås i den rigtige farve.

Kan vaskes ved høje temperaturer

Det er vigtigt, at karklude kan vaskes ved høje temperaturer, hvis de skal være hygiejniske at bruge. Heldigvis kan bomuldsgarn vaskes ved 60 grader, og hvidt bomuldsgarn kan endda kogevaskes.

Når en karklud er i brug, kan den blive udsat for mange bakterier – og den kan blive udsat for salmonella, jordbakterier og meget mere. Kort sagt kan det nemt blive sundhedsfarligt, hvis karkluden ikke bliver vasket rigtigt.

Slidstærkt

Uanset om du bruger købt eller hjemmelavede karklude, så bør du skifte dem dagligt. Det betyder, at en karklud bliver vasket rigtig mange gange i løbet af et år, og derfor er det vigtigt at kluden er slidstærk.

Bomuld er særdeles slidstærkt garn, og derfor kan det også tåle flittig vask. Dette er desuden også en fordel, fordi det også slider på garnet, når kluden bliver vredet op igen og igen.

Andre gode råd til garnvalg

Du støder måske på merceriseret bomuldsgarn, når du skal købe garn til karklude. Merceriseret bomuldsgarn er behandlet anderledes end almindeligt bomuldsgarn. Det giver det en mere skinnende overflade, men til gengæld forringer det også sugeevnen. Med andre ord er merceriseret bomuldsgarn ikke videre velegnet til karklude.